Bijna een eeuw geleden verscheen onderstaande advertorial van de U.S. School of Music in het tijdschrift Physical Culture. Het is een meesterlijk voorbeeld van hoe storytelling mensen in het hart kan raken én in beweging kan zetten. De advertentie leverde destijds honderden aanmeldingen op voor een pianocursus per post — zonder dat iemand ooit een docent hoefde te zien.
Maar wat deze advertentie voor mij écht bijzonder maakt, is dat hij mijn kijk op marketing voorgoed veranderde. Dit was het moment waarop ik besloot: ik ga voortaan dagelijks e-mails schrijven die niet alleen informeren, maar raken. Story e-mails. En met succes.
In de cursus ‘In 30 Dagen Impact met Story E-mails’ leer je precies hoe jij diezelfde kracht van verhalen kunt inzetten om meer te verkopen en een loyale band op te bouwen met je lezers. Net zoals deze advertorial dat ooit deed — én nog steeds doet.
Dit is de vertaling van de advertorial:
Arthur had net “The Rosary” gespeeld. De kamer galmde van het applaus. Ik besloot dat dit een dramatisch moment zou zijn om mijn debuut te maken. Tot verbazing van al mijn vrienden liep ik zelfverzekerd naar de piano en ging zitten.
“Jack haalt weer één van zijn oude streken uit,” grinnikte iemand. De menigte lachte. Ze waren er zeker van dat ik geen noot kon spelen.
“Kan hij echt spelen?” fluisterde een meisje aan Arthur.
“In hemelsnaam, nee!” riep Arthur uit. “Hij heeft nog nooit een noot gespeeld in zijn leven… Maar let maar op. Dit wordt leuk.”
Ik besloot het moment optimaal te benutten. Met gespeelde waardigheid haalde ik een zijden zakdoekje tevoorschijn en stofte lichtjes de pianotoetsen af. Toen stond ik op en gaf het draaibare pianokrukje een kwartslag, precies zoals ik een imitator van Paderewski in een variétéshow had zien doen.
“Wat vinden jullie van zijn executie?” riep een stem achterin.
“Wij zijn voor!” kwam het antwoord, en de menigte schudde van het lachen.
Toen begon ik te spelen
Ogenblikkelijk viel er een gespannen stilte onder de gasten. Het gelach verstomde als bij toverslag. Ik speelde de eerste maten van Beethovens onsterfelijke Mondscheinsonate. Ik hoorde verbazingwekkende zuchten. Mijn vrienden zaten ademloos – betoverd!
Ik speelde verder en terwijl ik speelde vergat ik de mensen om mij heen. Ik vergat het uur, de plaats, de ademloze luisteraars. De kleine wereld waarin ik leefde vervaagde – werd vaag – onwerkelijk. Alleen de muziek was echt. Alleen de muziek en de visioenen die zij opriep. Visioenen zo mooi en wisselend als de door de wind voortgedreven wolken en het maanlicht dat lang geleden de meester-componist had geïnspireerd. Het leek alsof de meester-musicus tot mij sprak – via de muziek – niet in woorden maar in akkoorden. Niet in zinnen maar in verrukkelijke melodieën!
Een volledig succes!
Toen de laatste noten van de Mondscheinsonate wegstierven, barstte de kamer los in een daverend applaus. Ik vond mezelf omringd door opgewonden gezichten. Wat gingen mijn vrienden tekeer! Mannen schudden mijn hand – feliciteerden me uitbundig – sloegen me enthousiast op de rug! Iedereen riep van plezier – overlaadde me met vragen… “Jack! Waarom heb je ons nooit verteld dat je zo kon spelen?” … “Waar heb je het geleerd?” – “Hoe lang studeer je al?” – “Wie was je leraar?”
“Ik heb mijn leraar nog nooit gezien,” antwoordde ik. “En tot voor kort kon ik geen noot spelen.”
“Hou op met grappen maken,” lachte Arthur, zelf een begaafd pianist. “Je hebt al jaren les gehad, dat hoor ik zo.”
“Ik studeer pas sinds kort,” hield ik vol. “Ik besloot het geheim te houden om jullie allemaal te verrassen.”
Toen vertelde ik hen het hele verhaal.
“Hebben jullie ooit gehoord van de U.S. School of Music?” vroeg ik.
Een paar van mijn vrienden knikten. “Dat is toch een schriftelijke cursus?” riepen ze uit.
“Precies,” zei ik. “Ze hebben een nieuwe, vereenvoudigde methode waarmee je via de post elk instrument kunt leren bespelen – in slechts een paar maanden.”
Hoe ik leerde spelen zonder leraar
En toen legde ik uit hoe ik al jaren verlangde om piano te leren spelen.
“Een paar maanden geleden,” ging ik verder, “zag ik een interessante advertentie van de U.S. School of Music – een nieuwe methode om te leren spelen die slechts een paar cent per dag kost! De advertentie vertelde hoe een vrouw thuis in haar vrije tijd piano had leren spelen – en dat zonder leraar! Het mooiste was: de methode vereiste geen eindeloze toonladders – geen onmenselijke oefeningen – geen saaie oefensessies. Het klonk zo overtuigend dat ik het bonnetje invulde en om de gratis proefles vroeg.
“Het gratis boekje kwam snel en diezelfde avond begon ik met de proefles. Ik was verbaasd hoe gemakkelijk deze nieuwe manier van spelen was. Toen bestelde ik de cursus.
“Toen de cursus arriveerde, bleek het precies zoals in de advertentie – zo makkelijk als ABC. En hoe verder de lessen gingen, hoe makkelijker het werd. Voor ik het wist speelde ik al mijn favoriete stukken. Niets hield me tegen. Ik kon ballads, klassieke stukken of jazz spelen – allemaal even makkelijk! En ik had helemaal geen muzikaal talent!”
Speel elk instrument
Jij kunt nu ook jezelf leren een begenadigd muzikant te worden – gewoon thuis – in de helft van de normale tijd. Je kunt niet fout gaan met deze eenvoudige, nieuwe methode die al 350.000 mensen heeft geleerd hun favoriete instrument te bespelen. Vergeet dat ouderwetse idee dat je “talent” nodig hebt. Kijk gewoon naar de lijst met instrumenten in het paneel, kies het instrument dat je wil leren, en de U.S. School regelt de rest. En let op: welk instrument je ook kiest, de prijs is altijd hetzelfde – slechts een paar cent per dag. Of je nu een absolute beginner bent of al redelijk kunt spelen, je zult geïnteresseerd zijn in deze nieuwe en bijzondere methode.
Vraag ons gratis boekje en proefles aan
Duizenden succesvolle studenten hadden nooit gedacht dat ze muzikaal talent hadden, totdat het werd ontdekt door de opmerkelijke “Test voor Muzikaal Talent” die we gratis meesturen met ons interessante boekje.
Als je echt wilt leren je favoriete instrument te bespelen – als je echt geluk en populariteit wilt winnen – vraag dan meteen het gratis boekje en de proefles aan. Geen kosten – geen verplichting. Op dit moment doen we een speciale aanbieding voor een beperkt aantal studenten. Onderteken en stuur het handige bonnetje nu – voordat het te laat is om te profiteren van deze speciale voordelen. Instrumenten worden geleverd indien nodig – contant of op afbetaling.
U.S. School of Music, 1031 Brunswick Bldg, New York City
De advertentie sloeg in als een bom
Het aantal ingevulde bonnen brak alle records toen hij verscheen in het tijdschrift Physical Culture. Niet zo gek dus dat hij daarna jarenlang werd herhaald in andere bladen – en dat menig ander merk zich eraan waagde om ‘m te imiteren.
Caples zelf stond bekend als een scherpe criticus van gelikte reclamecampagnes. Hij spoorde tekstschrijvers aan om vooral niet moeilijk te doen, maar gewoon duidelijke taal te gebruiken en recht op het doel af te gaan.
Hij was dan misschien geen officieel getrainde onderzoeker, maar Caples liep wel voorop als het ging om het testen van reclame. Hij keek niet alleen naar de tekst, maar ook naar hoe de advertentie eruitzag, welke kleuren werden gebruikt en waar hij precies werd geplaatst.
In het begin werden zijn ideeën vaak weggewuifd – het klonk allemaal nét iets te praktisch voor de smaak van toen. Maar uiteindelijk bleken zijn methodes goud waard en werden ze een vaste waarde bij het ontwikkelen van succesvolle campagnes.
Belangrijkste inzichten:
-
Iedereen heeft geheime, emotionele verlangens. De meest effectieve teksten spreken deze verlangens aan. Mensen kopen met hun gevoel en rechtvaardigen hun keuze achteraf met logica. Je kunt niet alleen op logica verkopen.
-
Maak koppen die nieuwsgierigheid opwekken. Dit is een goed voorbeeld van een kop die de lezer móét laten weten wat er daarna gebeurde — een echte cliffhanger.
-
Vertel een verhaal vanuit het perspectief van een blije, succesvolle klant. Mensen luisteren sneller naar een klant dan naar een verkoper. En in verhalende vorm voelt het minder als een typische getuigenis.
-
Als je iets gratis weggeeft, wees niet bang om informatie te vragen. Dat helpt je uiteindelijk bij het verkopen. In deze advertentie wordt bijvoorbeeld gevraagd of iemand al een instrument heeft.
Deze legendarische advertentie laat zien wat er gebeurt als je emoties, nieuwsgierigheid en sociale bewijskracht op de juiste manier verweeft in een verhaal. Geen loze beloften, geen gladde verkooppraatjes — maar een oprecht, meeslepend verhaal dat verkoopt zonder te pushen.
Wil jij dat ook leren? Klik dan op de link hieronder en start vandaag nog met het schrijven van story e-mails die gelezen, gedeeld én beantwoord worden. Want de kracht van een goed verhaal? Die is tijdloos. https://www.fanfactor.nl/cursussen/in-30-dagen-impact-met-story-emails-cursus/
Speak Your Mind