50 gratis online tools voor ondernemers

50 gratis online tools voor ondernemersEr zijn zoveel betaalde en gratis online tools voor ondernemers dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Alles zelf gaan uitzoeken en uitproberen kost gewoon heel veel tijd. Tijd die je waarschijnlijk liever aan iets anders wilt besteden. Daarom heb ik zelf een lijst opgesteld met online tools die fijn werken en ook nog eens gratis te gebruiken zijn.

Gratis online tools zijn natuurlijk vaak iets beperkter dan de betaalde versie, maar om te starten kun je heel goed met deze programma’s uit de voeten. En omdat ik weet dat je als ondernemer altijd druk bezig bent, heb ik er ook een paar handige tools bij gezet die je heel veel tijd gaan besparen! 

Mijn Top 10

  1. Dropbox, hiermee kun je overal toegang houden tot je bestanden. Sla je bestand op en het wordt automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten. Ook heel fijn: je kunt je bestanden met iedereen delen. Met een Dropbox Basic account krijg je 2 GB gratis opslagruimte.
  2. WordPress, maak een gratis website of creëer eenvoudig je eigen blog met WordPress. Voorzien van honderden gratis, aanpasbare ontwerpen en thema’s dus is er voor elk wat wils.
  3. PicMonkey, mijn favoriet onder de fotobewerkingsprogramma’s. Met Picmonkey kun je omslagfoto’s, collages en beelden bij berichten maken. Je kunt je eigen foto’s importeren en voorzien van tekst. Heel fijn om in te werken.
  4. Trello, een zeer gebruiksvriendelijke online tool waarmee je eenvoudig projecten kunt organiseren. Door middel van boards en lists ontstaat er een soort whiteboard waarop aantekeningen, planning en post-its met to do’s staan. Met Trello kun je zien wie waaraan werkt en wat de voortgang van het project is.
  5. Buffer, deze tool deelt jouw content op de beste tijdstippen gedurende de dag, zodat jouw fans en volgers je updates vaker zien. Je kunt zelf kiezen of je content op al je social media accounts wordt gedeeld of op een selectie daarvan.
  6. Spotify, niemand heeft gezegd dat je in stilte moet werken. Dus terwijl jij je Facebook posts aan het inplannen bent, luister je met Spotify naar één van de duizenden gratis muzieklijsten of stel je gewoon je eigen lijst samen. De Spotify app werkt op al je apparaten, dus luister thuis achter je computer of onderweg op je tablet of telefoon.
  7. Pixabay, gebruik je voor gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit, vrijgesteld van copyrights. Je mag ze downloaden, aanpassen en gebruiken waarvoor je maar wil, zelfs in commerciële toepassingen.
  8. Google Agenda, zodat je meer met je werk bezig kunt zijn dan de planning ervan. Het sluit natuurlijk ook perfect aan bij andere services van Google, zoals Drive en Hangouts. Helemaal handig als je met een team werkt.
  9. Whatsapp web, dit is de webversie van Whatsapp. Scan met je telefoon de QR code op de website om te synchroniseren. Vervolgens ontvang je, zolang er een internetverbinding is, al je berichten op je computer. Vooral wanneer je Whatsapp ook zakelijk inzet is dit een ideale toepassing.
  10. Tweetdeck, een zeer handig online platform van Twitter waarbij je in één oogopslag een overzicht hebt van al je social media accounts. Daarnaast, wat zelfs nog handiger is, je kunt hier berichten plaatsen en precies aangeven in welk profiel dit bericht gepubliceerd moet worden. Nu hoef je niet meer apart in te loggen op al je accounts (zoals Facebook, Twitter, Linkedin etc.) en kun je met één tool al je content plaatsen.

Tijdbesparende tools

  1. Evernote, schep orde in de chaos en gebruik het slimme programma Evernote als online notitieblok. Het programma biedt je de tools die jij nodig hebt om op al je apparaten geordend te blijven.
  2. Pocket, sla zo’n beetje alles wat je tegenkomt op het internet op. Foto’s, video’s en artikelen kun je rechtstreeks vanuit je browser in Pocket stoppen, zodat je later alles rustig kunt bekijken. Hoef je niet meer te zoeken naar dat ene interessante artikel dat je twee uur geleden in je Twitter feed voorbij zag komen 😉
  3. Hootsuite, met Hootsuite plan je ongelimiteerd berichten op Facebook en Twitter, monitor je wat klanten over jou zeggen en kun je de impact van je social campagnes meten.
  4. 1Password, een zeer veilige app om al je wachtwoorden mee te onthouden. De gratis versie is beperkt tot 20 of 25 accounts, maar als je een notitie aanmaakt, deze dubbel beveiligt met je hoofdwachtwoord dan kun je daarin al je wachtwoorden plaatsen.
  5. Basecamp, organiseer al je projecten online met Basecamp met behulp van taken, deadlines, discussies en de mogelijkheid om bestanden te delen.
  6. Highrise, deze tool is uitermate geschikt voor relatiebeheer en het bijhouden van je acquisitie. Handig als je met een team werkt en graag de status van een deal wilt zien.
  7. Datumprikker, als je met een groep een afspraak wilt plannen, bijvoorbeeld voor een meeting, dan is Datumprikker heel gemakkelijk te gebruiken. Stuur een datumprikker uit en je krijgt een overzicht van wie wanneer wel, niet of misschien kan met eventuele opmerkingen.
  8. Toggl, vind jij ook dat er te weinig uren in een dag zitten? En vraag je je dan ook af waar je al die tijd aan besteedt? Met Toggl kun je precies bijhouden hoelang je met een bepaalde taak bezig bent en met de resultaten kun je je eigen planning gaan optimaliseren. Dat is pas handig!
  9. Workflowy, voor iedereen die klaar is met post-its omdat ze toch alleen maar kwijtraken en alle takenlijstjes graag op één plek online heeft staan.
  10. Google Alerts, met Google Alerts kun je bekijken wat je concurrentie allemaal op het internet publiceert, word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op jouw vakgebied en kun je zien wat er allemaal over jouw bedrijf geschreven wordt. 

Online vergaderen

  1. Google Hangouts, perfect voor een online meeting met meerdere deelnemers. Doordat dit een product van Google is kun je het natuurlijk ook weer zeer eenvoudig koppelen met je Google Agenda.
  2. Skype, met deze app kun je gratis (video)bellen en chatten waar ook ter wereld. De app van Skype is ook heel fijn voor op je tablet of mobiele telefoon. 

E-mails en e-mailmarketing

  1. Mailchimp, gebruik Mailchimp om gemakkelijk e-mailcampagnes op te zetten. Met een gratis account kun je 2.000 abonnees beheren en mag je 12.000 e-mails per maand versturen.
  2. YMLP, verstuur snel een eenvoudig nieuwsbrieven met dit e-mailprogramma. Met 30 sjablonen en maximaal 1.000 abonnees kun je al gratis aan de slag.
  3. 10 Minute Mail, voor bijna alle online tools in dit artikel moet je een e-mailadres invullen zodat je een activatielink kunt ontvangen. Als je graag je inbox schoon houdt kun je via 10 Minute Mail een tijdelijk e-mailadres gebruiken. 

Bestanden maken en beheren

  1. Wetransfer, omdat sommige bestanden te groot zijn om in een e-mail te versturen is er een slimme oplossing gekomen: Wetransfer. Met dit programma stuur je gratis, tot 28 GB, bestanden van A naar B.
  2. Google Drive, nog zo’n handige online opslagplaats voor al je bestanden. Het fijne van Google Drive is dat het gemakkelijk met je Google Agenda is te koppelen en dat je 15 GB gratis opslagruimte krijgt.
  3. PDF Online, voor al je PDF bestanden die je graag naar Word wilt converteren zodat je ze kunt bewerken.
  4. Epsviewer.org, je ontvangt een bestand in .eps formaat maar je kunt er zelf helemaal niets mee. Dit is vaak het geval met reclamebureaus. Met deze tool kun je afbeeldingen met vreemde formaten heel eenvoudig omzetten naar .jpg, .png of .gif.

Boekhouden en factureren

  1. Reeleezee, gebruiksvriendelijke tool voor ondernemers die niet graag boekhouder zijn. Je koppelt je bankrekening aan het online boekhoudpakket en je transacties worden automatisch binnengehaald. Je hoeft dus alleen de bonnen te bewaren en die op de juiste post te boeken.
  2. Coen, heel handig voor het bijhouden van uren en kilometers voor facturatie, belastingaangifte of eigen administratie.
  3. Moneybird, het populairste facturatieprogramma onder Nederlandse zzp’ers is Moneybird. De facturen zijn binnen no time de deur uit en je kunt daarnaast ook bonnetjes inboeken en offertes maken. Een overzichtelijk administratiepakket dat fijn werkt.

Afbeeldingen en fotobewerking

  1. Canva, voor het creëren van afbeeldingen op elk gewenst formaat. Canva barst van de mogelijkheden en helpt je eenvoudig bij het maken van posters, omslagfoto’s, kaartjes en afbeeldingen voor je website. Extra fijn: met deze tool kun je ook pdf bestanden maken!
  2. Sumopaint, één van de weinige gratis fotobewerkingsprogramma’s dat ook daadwerkelijk in de buurt komt van het prijzige Photoshop.
  3. Picasa, de foto editor van Google, waarmee je foto’s kunt organiseren, bewerken en voorzien van mooie effecten. Om Picasa te gebruiken moet je het wel eerst downloaden.
  4. Boxshot, met deze online tool kun je snel en eenvoudig 3D covers maken voor je eBook. De tool is enigszins beperkt in functionaliteiten, maar het is wel gratis. Maak bijvoorbeeld een mooie platte cover in één van de andere online tools, zoals Canva of PicMonkey, en upload deze naar Boxshot.
  5. My eCover Maker, een andere online tool om eBook covers mee te maken is My eCover Maker. De basis functies zijn, net zoals bij Boxshot, geheel gratis.
  6. The Rasterbator, heel handig als je een poster wilt maken, maar alleen op a4 formaat kunt afdrukken. Met dit programma kun je alles mooi in elkaar passen, zodat je met meerdere a4tjes grote posters kunt maken.
  7. Da Button Factory, om in een handomdraai buttons mee te maken voor op foto’s of voor op je website.

Website

  1. Google Zoekwoordplanner, de zoekwoordplanner kan onder meer worden gebruikt om nieuwe ideeën op te doen voor zoekwoorden om zo gericht een blogartikel te schrijven of een websitepagina te creëren.
  2. WordPress SEO by Yoast, is een echte must have voor elke website. Met deze plugin kun je zelf de Title-tag en de META-omschrijving aangeven. Daarnaast kun je door de handige pagina-analyse bekijken hoe goed je pagina scoort, en kun je zien of de pagina aan de ‘eisen’ van Google voldoet.
  3. Content Idea Generator, je kent het wel: Heb je een leuk blog geschreven, maar zit je vervolgens veel te lang te peinzen over een goede titel. De Content Idea Generator van Portent helpt je graag een handje. Vul het onderwerp van je blog in en laat inspireren door de (soms gekke) suggesties van deze gratis online tool. Waarschuwing: deze tool is heel verslavend!

Voor op je telefoon

  1. Podcast Addict, is een handige app voor op je telefoon waarmee je naar bijvoorbeeld podcasts en audio boeken kunt luisteren. Het is even wennen met het zoeken van podcasts en het abonneren, maar als je daar eenmaal wegwijs in bent is de rest vanzelfsprekend. Deze app is momenteel alleen nog maar beschikbaar voor Android.
  2. Keep, een app van Google waarmee je onderweg al je gedachten en ideeën een beetje georganiseerd kunt houden. De aller leukste functie van deze app is de spraak memo. Hiermee kun je onderweg iets inspreken en de app zal het automatisch transcriberen.

Download voor Android
Download voor iPhone

  1. Whatsapp, de meest gebruikte app ter wereld voor het versturen van berichtjes en bij de meeste van jullie al volledig bekend. Maar soms wordt er vergeten dat je tegenwoordig ook met Whatsapp kunt bellen, wat heel handig is als je bijvoorbeeld op zakenreis in het buitenland bent. Je hebt alleen een Wifi- verbinding nodig en vervolgens kun je gratis bellen.

Download voor Android
Download voor iPhone

  1. Aviary, een zeer uitgebreide app om foto’s mee te bewerken op je telefoon. Je kunt kiezen uit vele filters en dankzij de nieuwe update zijn er talloze mogelijkheden voor de belichting en helderheid van je foto. Zit er ergens een raar vlekje op de foto? Geen probleem! Deze gum je zo weg met de vlekverwijderaar.

Download voor Android
Dowload voor iPhone

Nog een paar handige online tools die ik graag met je wil delen

  1. Paper.li, met Paper.li maak je zelf een digitale krant op basis van online tweets en Facebookposts die jij interessant vindt. Je kunt de krant zelf opmaken en een titel geven. En natuurlijk kun je hem delen op social media zodat mensen zich op jouw krant kunnen abonneren.
  2. One-Time Secret, het is nooit verstandig om wachtwoorden of persoonlijke gegevens via het internet te versturen, maar als het dan toch moet, gebruik dan One-Time Secret. Met deze online tool kun je berichten versturen die zichzelf vernietigen nadat ze gelezen zijn.
  3. SurveyMonkey, ideaal voor het maken en het afnemen van een enquête. En voor kleine enquêtes zelfs helemaal gratis!
  4. Bitly, om van lange URL’s en hele korte te maken. Daarnaast kun je met Bitly ook nog eens het aantal klikken in de gaten houden én zien wanneer iemand op je link heeft geklikt. Perfect voor een tweet, want je hoeft geen tekens meer te verspillen aan een lange URL.

Welke tool, website, app gebruik jij die hier nog ontbreekt? Laat je het mij weten?

 

Comments

  1. thanks for nice infromation . your blog theme is owsome

  2. Wat een handig overzicht van apps die ik zelf nog niet gebruik. Ben altijd op zoek naar de laatste online tools-apps die ik kan gebruik voor het maken van e-books en websites.

    Bedankt voor het overzicht Anne,

  3. Anne ik heb nog een mooie aanvulling, ik werkte tot voor kort ook met trello. Ik raakte hier door de vele borden het overzicht kwijt. Werk nu met Asana. Werkt voor erg goed. Heb direct overzicht en het werkt heel fijn als je met andere samenwerkt.

    Succes

    Janneke

  4. Hallo Anne
    Jij inspireert mij enorm met alles wat je neerzet.
    Ik begeleid mensen die hooggevoelig zijn
    Wat betreft gratis weggeven: ik heb sinds kort een blog waarop ik tips en informatie zet. Via mijn website kunnen mensen gratis tips aanvragen en mijn inspiratiebrief aanvragen
    Ook organiseer ik nu in Eindhoven het gratis HSP Café Brabant.
    Voor gratis krijg je veel terug en het is niet altijd in geld uit te drukken.

  5. hoe kan je bij tweetdeck een facebook account toevoegen?

Speak Your Mind

*